Wat kan ik?

Wil je weten wat jouw cognitieve kwaliteiten zijn? Of wil je weten wat jouw kans van slagen is voor het volgen van een bepaalde opleiding of voor een functie op een bepaald niveau? Een capaciteitentest geeft antwoord op de vraag ‘Wat kan ik?’.

Wat is een capaciteitentest?

Een capaciteitentest kijkt naar hetgeen je in de toekomst zou kunnen presteren. Dus eigenlijk onderzoekt een capaciteitentest het ‘Wat kan ik?’ en ‘Wat kan ik leren?’. Onderdelen van capaciteitentests zijn intelligentie,verbaal vermogen, numeriek vermogen, abstract vermogen en ruimtelijk inzicht. Ook worden capaciteitentests ingezet om te zien hoe je presteert onder tijdsdruk. De uitkomsten van een capaciteitentest geven informatie over het analytisch vermogen en het abstract denken. Hiermee kun je een inschatting maken van hoe snel je jezelf bepaalde vaardigheden eigen maakt, hoe je moeilijke problemen oplost of welk opleiding en/of werkniveau bij je past.

De intellectuele capaciteiten oftewel intelligentie is één van de belangrijkste voorspellers van succes in een functie of een opleiding. De  capaciteitentesten die Vitaal Talent inzet zijn betrouwbaar en hebben goede normgroepen die per opleidingsniveau zijn uitgesplitst.

Terug